Mistä kaikki alkoi? - RikiYakin tarina
- RikiYaki

- Mar 29
- 3 min read
Updated: Apr 28
Japanilaiseen katuruokaan ja japanilaisiin juomiin ja juomakulttuuriin keskittyneen RikiYakin perustaja on Samuli “Teho” Majamäki, yli 30 vuotta freelance-muusikkona toiminut taiteilija.
Viidentoista vuoden ajan Teho on ollut kahden poikansa yksinhuoltaja. Poikien äiti on japanilainen, ja perhe on viettänyt paljon aikaa myös äidin kotimaassa. Siellä isä ja pojat tutustuivat japanilaiseen katuruokakulttuuriin, ja etenkin takoyaki-niminen ruokalaji nousi heidän suosikikseen. Takoyakeja, erityisessä takoyaki-pannussa paistettuja ”herkkupyöryköitä”, oli tarjolla lähes joka kadunkulmassa ja pienissäkin tapahtumissa ja festivaaleilla. Kun pojat vähän myöhemmin olivat isänsä mukana musiikkifestivaaleilla Suomessa, he hämmästelivät, miksi missään ei ole tarjolla takoyakeja.
Riki, vanhempi pojista, roikkui koko varhaislapsuutensa isän kainalossa tämän kokkaillessa pesueelleen, ja jo varhaisteininä Riki innostui itsekin kokkaamisesta ja alkoi valmistaa erilaisia aasialaisia ruokia etsiskellen aina uusia ohjeita netistä. Kesällä 2023 Riki kysyi, voisiko isä ostaa hänelle takoyaki-pannun, niin hän voisi alkaa tehdä takoyakeja kotona. Poikien äiti oli juuri tulossa käymään Japanista ja lupasi tuoda pannun tullessaan. Äidin ostama pannu paljastuikin hienoksi kaasulla toimivaksi grillipannuksi, jollaisilla takoyakeja valmistetaan Japanin katukeittiöissä.
Ensimmäiset Takoyakit
Grilli asennettiin perheen parvekkeelle, ja Riki alkoi opetella takoyakien valmistustekniikkaa taikinan oikeanlaisesta koostumuksesta täydelliseen paistoon. Takoyakien paistaminen on taitoa vaativaa käsityötä, jota tehdään mm. pienten metallipuikkojen avulla, ja se vaatii aivan oman tekniikkansa. Kesän aikana parvekkeella takoyakeja maistelemassa vierailivat niin ystävät kuin naapuritkin, ja palaute uuden ruokalajin herkullisuudesta oli ylitsevuotavaa.
Elokuussa Teho keksi, että voisi viedä poikiensa kanssa grillin festivaaleille, jonka tiesi suhtautuvan avoimesti nuorten ideoimiin juttuihin ja esityksiin. Teholle takoyakien valmistus edustaa visuaalista performanssia upealla makuelämyksellä höystettynä, ja tuntui luontevalta tarjota sitä festivaaliohjelmaan musiikkiesityksen sijaan. Festivaali näytti tulijoille vihreää valoa, ja sinne lähdettiin grilli kainalossa. Performanssille keksittiin nimeksi RikiYaki eli Rikin grilli. Tuolloin Riki oli ainoa, joka osasi takoyakeja valmistaa – isä järjesti sille puitteet ja visuaalisen ilmeen. Palaute oli ylistävää ja menekki ylitti kaikki odotukset!
Festivaaleilta palattuaan Teho sattui huomaamaan kotinurkillaan Ruoholahdessa mainoksen lähitorilla seuraavana päivänä alkavasta kaksipäiväisestä katuruokafestivaalista. Hän otti muitta mutkitta yhteyttä festivaalijärjestäjään – olivathan grilli, teltta ja kaikki takoyakien valmistukseen tarvittava yhä auton peräkontissa. Pettymykseksi kaikki myyntipaikat olivat kuitenkin jo varattuja… Tästä lannistumatta isä ja poika päättivät pystyttää takoyaki-performanssinsa Ruoholahden kanavan varteen ja tarjota takoyakeja ohikulkijoille sieltä käsin.
Ruokafestivaalin ensimmäisen päivän aamuna Teho käveli torin läpi katselemaan sopivaa paikkaa teltalleen kanavan varresta ja tapasi torilla musiikkifestivaaleilta tutuksi tulleen pariskunnan, joka myi kojustaan loimulohta. Kuin ohimennen kävi ilmi, että he eivät seuraavana päivänä pystykään osallistumaan festivaaleille – ja näin RikiYakin myyntikoju roudattiin seuraavana aamuna torille osaksi katuruokafestivaalia! Tämän yhden myyntipäivän jälkeen festivaalin järjestäjä tiedusteli, haluaisiko RikiYaki osallistua kaikkiin loppukesän ja syksyn tapahtumiin, joita oli vielä reilu kuukausi sille kaudelle luvassa. Näin sovittiin, ja loppukesän ja syksyn suunnitelmat lyötiin lukkoon.
Tarvitaan toinen paistaja
Elokuussa Rikillä alkoi peruskoulun viimeinen vuosi eikä hän pystynyt osallistumaan kaikkiin tapahtumiin, joten Teho ryhtyi opettelemaan takoyakien valmistusta. Kyseessä oli onneksi sorminäppäryyttä vaativa ”kahden puikon” tekniikkalaji, joka oli Teholle entuudestaan tuttu – olihan hän pyöritellyt koko elämänsä ajan erilaisia soittokapuloita!
Tässä vaiheessa tarvittiin apuvoimia, ja hankkeeseen lähti mukaan muusikkoystävä, basisti Kari Hulkkonen, joka on myös Japanin ruokakulttuurista kiinnostunut kulinaristi. Matka jatkui siis tämän rytmiryhmän voimin katuruokafestivaalin matkassa ympäri Etelä-Suomea. Teho ja Kari olivat työskennelleet vuosikausia yhdessä basso-rummut -komppiryhmänä, ja samanlainen luova, leikkisä mutta tukevan pohjan luova laadukkuus välittyi tämän kaksikon turvin nyt RikiYakin katukeittiöstä.
Teltta Vaihtuu Ruokakojuun
Helpottaakseen elämäänsä Teho alkoi etsiskellä auton perässä vedettävää ruokakojua ja löysikin laadukkaan saksalaisen grillivaunun, joka toi toimintaan lisää ammattimaisuutta. Katuruokafestivaaleilla joku ehdotti, että RikiYakin pitäisi osallistua lokakuussa Helsingin Messukeskuksessa järjestettävään Viini & Ruoka -tapahtumaan. Paikka sinne järjestyi viime tipassa, ja sitten alkoikin varsinainen pöhinä: neljän päivän ajan RikiYakin kojulla oli jatkuva jono ja asiakkaiden palaute ylitti kaikki odotukset.
Loppuvuonna 2023 perustettiin RikiYaki Oy ja sovittiin keväällä 2024 alkavaan katuruokafestivaalikiertueeseen osallistumisesta. Tapahtumapäiviä oli luvassa aina toukokuusta lokakuulle asti neljästä viiteen päivään viikossa.
Ymmärrettyään katuruokakauden Suomessa päättyvän viimeistään räntäsateeseen Teho alkoi etsiskellä hankkeelle kivijalkapaikkaa, missä toimintaa voisi jatkaa ympärivuotisesti. RikiYaki oli alkanut alkukesällä valmistaa myös toista japanilaista katuruokasuosikkia, okonomiyakia. Tehoa oli alkanut niin ikään kutkuttaa ajatus tuoda RikiYakin toimintaan mukaan laadukas sake, muiden japanilaisten juomien lisäksi. Haussa oli siis toimitila, jossa voisivat toimia rinnan sekä RikiYakin katuruokakeittiö että sakebaari.
Lyyran Kellarissa tavataan
Elokuussa 2024 Teho tapasi muusikon ja ruoka-alan pioneerin Doron Karavanin, joka on mm. ruokaketju Fafa´sin perustaja. Doron tuli maistelemaan RikiYakin tarjontaa katuruokatapahtumaan, ja itsekin luovana taiteilijana piti todella paljon RikiYakin ruokaperformanssista ja ruuasta. Syksyn aikana Doron jakoi ajatuksiaan ja kokemuksiaan ravintola-alasta ja ravintolan perustamisesta. Hänen kannustuksellaan ja avullaan Hakaniemestä löytyi RikiYakin katuruokaravintolalle ja sakebaarille sopiva tila, missä takoyakien ja okonomiyakien valmistus asiakkaiden edessä on mahdollista. Juuri tämä – ruokaperformanssi – on olennainen osa RikiYakin toimintaa ja ruokafilosofiaa. Se on aitoa ja välitöntä kommunikointia, aidoista mauista nauttimista, uusien makuelämysten tuottamista ja jakamista ihmisten kanssa ja sen oivaltamista, miten pienestä tehdään suurta arjen keskellä.
















Comments